U organizaciji Đakovačko-osječke nadbiskupije i Općine Lovas 16. siječnja ove godine u prepunoj dvorani Župe Svih Svetih u Đakovu je upriličeno predstavljanje knjige KRVAVA ISTINA - NOVOME ŽIVOTU USUSRET. Knjigu su predstavili mons. dr. sc. Đuro Hranić, đakovačko-osječki nadbiskup metropolit, prof. dr. sc. Milica Lukić, stručna suradnica , prof. Mirko Ćurić, Tanja Cirba, načelnica Općine Lovas i Stjepan Pančić, glavni urednik knjige.

Nadbiskup Hranić predstavljajući knjigu, podsjetio je nazočne na „krvavu istinu“ koju su proživjeli žitelji Lovasa i Opatovca. „Nije pobjednik onaj koji je sve to učinio, nego onaj tko je sve to podnio, tko je bio ponižen i stradao“ – istakao je nadbiskup Hranić. Prof. dr. sc. Milica Lukić, stručna suradnica, istaknula je kako je knjiga u ovom izdanju objelodanjena u povodu 20. Obljetnice ukopa posmrtnih ostataka 67 Lovaščana, žrtava srpske agresije u Lovasu.

„Knjiga posvećena žrtvama Domovinskog rata iz Općine Lovas nije samo trajni podsjetnik na križni put stanovnika s toga zapadnosrijemskog prostora započet 1991. godine već je i podsjetnik na bezumlje svakoga rata i njegove nesagledive posljedice“ , istaknula je prof. dr. sc. Milica Lukić. Prof. Mirko Ćurić posebno je pohvalio autore što su centralno mjesto u knjizi dali ubijenima, poginulima i nestalima, što daje dodatnu dimenziju sadržajnoj i temeljitoj knjizi. Podnaslov knjige NOVOME ŽIVOTU USUSRET, poruka je da Hrvatska ima budućnost, zaključio je prof. Ćurić.

Glavni urednik Stjepan Pančić podsjetio je okupljene da se radi o trećem izdanju knjige KRVAVA ISTINA. Naime prvo izdanje datira 2003. godine, drugo 2007. godine i konačno ovo koje je dobilo jednu sasvim novu dimenziju. U sva tri izdanja, istako je gosp. Pančić, središnji dio knjige sadrži popis svih ubijenih, poginulih i nestalih iz Općine Lovas. Također je naglasio kako je osnovna misao vodilja autora bila izreći istinu o stradanju Općine Lovas.

Načelnica općine Lovas, Tanja Cirba zahvalila je svima „koji su nesebično, puno i naporno radili kako bi sačuvali ovu dirljivu priču i vrijednu uspomenu na velika stradanja, velike žrtve, sve poginule i stradale, koji su se nesebično stavili ne samo u obranu Lovasa i Opatovca , već cijele domovine“. Posebno emotivno bilo je izlaganje Ivana Mujića, jednog od autora knjige i stradalnika s „Minskog polja.