Osamnaestog listopada navršilo se točno trideset godina od kada su Lovaščani, teško mučeni i zlostavljani, od strane velikosrpskog agresora natjerani na minsko polje. U stravičnom zločinu, pripadnici tadašnje JNA, paravojnih četničkih postrojbi i domaći izdajnici, grupu od 51 mještana su natjerali da nogama kose djetelinu i tako aktiviraju za to postavljene mine, uz pucanje oružjem u leđa. U okrutnom, neljudskom zločinu 21 mještanin je poginuo dok ih je 14 ranjeno.

Svake godine na taj dan, mještani Općine Lovas prisjećaju se s tugom, dostojanstvom i poštovanjem svih 89 ubijenih i poginulih sugrađana te jedne nestale osobe. Ovogodišnje obilježavanje počelo je molitvenim bdijenjem u dvorištu strojne radione, u predvečerje 17. listopada. Predvođeni župnikom vlč. Marinom Putilinom, nazočni su se molili za duše svih stradalnika. Prisjećanje je nastavljeno idući dan, kada su kod spomen križa minskoga polja, uz molitvu položeni vijenci i zapaljene svijeće. Vijence su položila izaslanstva Ministarstva hrvatskih branitelja, Vukovarsko-srijemske županije, Općine Lovas, obitelji stradalnika, Općinskog odbora HDZa Lovas, Hrvatskih suverenista, beogradskih „Žena u crnom“ i dr.

Općinska načelnica Tanja Cirba pozdravila je sve nazočne uz upućenu zahvalu svima na odavanju počasti žrtvama te ujedno najavila skori početak izgradnje spomen obilježja minskoga polja u Lovasu, uz financijsku potporu Ministarstva hrvatskih branitelja Nakon toga, nastavljena je ulicama Lovasa molitva uz pobožnost Križnoga puta. Pobožnost je ponovno predvodio lovaski župnik, a sudionici su, prisjećajući se Kristove muke, molili za svoje najmilije. Navečer istoga dana, u župnoj crkvi sv. Mihaela, služena je sv. Misa zadušnica za svih 90 žrtava Općine Lovas stradalih u Domovinskom ratu.