Arheološki muzej u Zagrebu već treću godinu za redom provodi arheološka istraživanja na području Općine Lovas. Tijekom spomenute tri godine istraživanja, ali i tijekom istraživačke sezone 2011. godine, otkriveno je preko 20 različitih arheoloških lokaliteta na području čitave Općine. Sami lokalitetu datiraju u sve faze ljudske povijesti, ali najzastupljeniji su oni iz razdoblja bakrenog doba (kostolačka i vučedolska kultura), srednjeg brončanog doba i mlađeg željeznog doba.

Ove godine arheološka istraživanja provedena su između 30.06. i 21.07. na položaju Kovači. Na istraživanju je sudjelovao i veliki broj domaćih i inozemnih mladih stručnjaka iz različitih zemalja (Belgija, SAD, Ujedinjeno Kraljevstvo, Republika Češka, Grčka). Ovogodišnje istraživanje fokusiralo se na položaj Kovači na kojem se u brončanom dobu nalazilo naselje. Postojanje brončanodobnog naselja potvrđeno je i ovogodišnjim istraživanjima, ali je njima utvrđeno da početci života na položaju Kovači datiraju još ranije, točnije u razdoblje bakrenog doba i to kostolačke kulture (direktne prethodnice poznatije vučedolske kulture). Iako ove godine nije pronađena niti jedna sačuvana kuća koja bi direktno posvjedočila o životu ljudi u pretpovijesti, pronađen je veliki broj jama s različitim namjenama (Slika 1). Neke od jama korištene su kao radni prostori, a neke od njih korištene su kao otpadne jame. Detaljnijom analizom prikupljenih podataka Arheološki muzej u Zagrebu u budućnosti će nastojati ponuditi odgovore na pitanja o svakodnevnom životu drevnih stanovnika Lovasa.

Kako ove godine obilježavamo 80 godina od otkrića glasovite ostave iz Lovasa, prigodno je spomenuti da su ovogodišnja istraživanja potvrdila ranije sumnje da su upravo stanovnici naselja na Kovačima još u srednjem brončanom dobu zakopali samu ostavu u zemlju. Zbog toga iznimno raduje činjenica da je prilikom ovogodišnjih istraživanja pronađen veći dio keramičke posude (Slike 2 i 3), gotovo identične onoj pronađenoj u ostavi 1939. godine. Osim ovog i drugih ulomaka keramičkih posuda, pronađen je i značajan broj posebnih nalaza među kojima se posebno ističu pršljenci i ulomci utega za tkalački stan koji svjedoče da se u razdoblju pretpovijesti na području Općine Lovas proizvodio tekstil (Slike 4 i 5). Arheološka istraživanja nastavit će se i iduće godine, a tijekom godine Arheološki muzej u Zagrebu provodit će čitav niz programa kroz koje će nastaviti svoju istraživačku, prezentacijsku i popularizacijsku djelatnost.

Budući da je Općina Lovas, na čelu s načelnicom Tanjom Cirba, prepoznala vrijednost ovih arheoloških istraživanja, ove godine sufinancira troškove u iznosu od 15.000,00 kn.

Više informacija o samom projektu možete pronaći na slijedećoj poveznici: https://lovasproject.wixsite.com/website?lang=hr