Na dan Oluje 5. 8. 2019. župljani župe Sv. Mihaela Arkanđela u Lovasu su započeli s jednim opsežnim i zahtjevnim projektom postavljanja orgulja.

Same orgulje dolaze iz ilačke crkve, gdje ih je velikosrpski agresor uništio, ostavivši samo njihov izvanjski dio donekle funkcionalnim. Braća Moric su takve orgulje odnijeli u svoju radionicu te nabavivši sve potrebne dijelove pristupili njezinoj restauraciji. Same orgulje u svom prvotnom obliku su nabavljene 1907. godine za župu Ilača. Joseph Brandl ih je izradio u Mariboru, te su u ilačkoj župnoj crkvi služile sve do rata.

Za vrijeme župničke službe vlč. Željka Grigića, slovenska župa Starše je odlučila pokloniti svoje stare Brandlove orgulje župi Sv. Mihaela arkanđela. Orgulje su nažalost bile pre velike za kor župne crkve te se donijela odluka da se te orgulje poklone župi sv. Mateja u Tovarniku. Tovarničke orgulje su jedno vrijeme svirale u našoj crkvi ali su se pokazale jednako ne adekvatnima za crkveni prostor, te su nakon nekog vremena korištenja i one bile odnesene u župu Sv. Martina u Bučićima kraj Travnika u Bosni i Hercegovini.

Konačno, bivše ilačke orgulje su pronađene dovoljno pogodnima za naš crkveni prostor, te se pristupilo njihovu postavljanju. Prve radnje koje su se morale obaviti su: donošenje svih njezinih sastavnica u Lovas, uklanjanje segmenta ukrasnog zida na koru, bojenje orgulja u odgovarajuću boju, te podizanje mehaničkog dijela, pomoću užeta i vatrogasnih ljestvi. Svi drugi poslovi tek slijede. Ovom prilikom na dosadašnjoj potpori se zahvaljujemo općinskoj upravi na preobilnom angažmanu oko omogućavanja ovog (smijemo reći) povijesnog događaja za naše selo, zatim zadruzi PZ Lovas koja je omogućila prijevoz dijelova kao i ostale radnje neophodne za dosadašnji napredak projekta, te na koncu mnogim lovašćanskim obiteljima čijom žrtvom, zauzimanjem i odricanjem se u ovom projektu i mnogim drugim aktivnostima u župi ne bi moglo niti govoriti.

Vlč. Marin Putilin, župnik