20. ožujka je u organizaciji Općine Lovas i Društva arhitekata Varaždin u Lovasu otvorena izložba natječajnih radova likovnog i arhitektonsko-urbanističko-krajobraznog natječaja za izradu likovnog rješenja Spomen područje minsko polje sa spomenikom i interpretacijskim centrom.

Za organizaciju i provedbu natječaja postupkom nabave izabrano je Društvo arhitekata Varaždin na čiji su natječaj pristigla 33 rada od kojih je kao pobjednik odabran rad autora Bernarda Silov dipl.ing.arh., Božica Dea Matasić red.prof.art., Kristina Rogić dipl.ing.arh. i Davor Silov dipl.ing.arh. Postupak ocjenjivanja proveo je stručni ocjenjivački sud, koji je i na izložbi govorio o samom postupku natječaja te odabranim radovima.

Skup je pozdravila i općinska načelnica Tanja Cirba, koja je podsjetila na namjeru općinskih vlasti da svojim sumještanima poginulim, ubijenim ili nestalim u Domovinskom ratu oda dužnu počast gradnjom spomenika i uređenjem bivšeg minskog polja na kojem je 1991. godine počinjen jedan od najokrutnijih zločina u Domovinskom ratu. Provedbu natječaja, vrijednog 230 tisuća kn, financirali su zajednički Ministarstvo hrvatskih branitelja i Općina Lovas, a nadležnom Ministarstvu kandidiran je i projekt izrade projektne dokumentacije za izgradnju spomen područja, podsjetila je.

Nazočnima se obratila i saborska zastupnica Marijana Balić, uputivši posebne riječi podrške obiteljima stradalnika i hrvatskim braniteljima.