Na dan vojno – redarstvene akcije Oluja 5. 8. 2019. župljani župe Sv. Mihaela Arkanđela u Lovasu su započeli s jednim opsežnim i zahtjevnim projektom postavljanja orgulja.

Same orgulje dolaze iz ilačke crkve, gdje ih je velikosrpski agresor uništio, ostavivši samo njihov izvanjski dio donekle funkcionalnim. Braća Moric su takve orgulje odnijeli u svoju radionicu te nabavivši sve potrebne dijelove pristupili njezinoj restauraciji. Same orgulje u svom prvotnom obliku su nabavljene 1907. godine za župu Ilača. Joseph Brandl ih je izradio u Mariboru, te su u ilačkoj župnoj crkvi služile sve do rata. Za vrijeme župničke službe vlč. Borislava Romića, slovenska župa Starše je odlučila pokloniti svoje stare Brandlove orgulje župi Sv. Mihaela arkanđela. Orgulje su nažalost bile pre velike za kor župne crkve te se za vrijeme vlč. Željka Grigića donijela odluka da se te orgulje poklone župi sv. Mateja u Tovarniku. Tovarničke orgulje su jedno vrijeme svirale u našoj crkvi ali su se pokazale jednako ne adekvatnima za crkveni prostor, te su nakon nekog vremena korištenja i one bile odnesene u župu Sv. Martina u Bučićima kraj Travnika u Bosni i Hercegovini.

Konačno, bivše ilačke orgulje su pronađene dovoljno pogodnima za naš crkveni prostor, te se pristupilo njihovu postavljanju. Prve radnje koje su se morale obaviti su: donošenje svih njezinih sastavnica u Lovas, uklanjanje segmenta ukrasnog zida na koru, bojenje orgulja u odgovarajuću boju, te podizanje mehaničkog dijela, pomoću užeta i vatrogasnih ljestvi. Potom se pristupilo postavljanju željeznih držača kućišta orgulja, potom postavljanju svirala, spajanja sviraonika s orguljama, instalacija motora orgulja, uvođenjem struje te postavljanje stražnjeg dijela kućišta orgulja.

Kolaudaciju i posvetu naših orgulja smo organizirali 15. 12. 2019. Svečano misno slavlje je predvodio vlč. Željko Grigić, bivši lovaski župnik, u koncelebraciji s domaćim župnikom Marinom Putilinom, Župnik Marin prije nego što je blagoslovio orgulje je u svojoj homiliji govorio o značenju orgulja i o njihovoj povijesti u našoj župi te je istaknuo kako one prije svega trebaju služiti da bi se njima uveličalo bogoslužje. Tom prilikom nam je pod sv. misom zapjevao župski zbor župe Sv. Jakova u Ilači pod ravnanjem vlč. Ivana Đakovca te je gdin. mag. mus. Dragan Trajer majstorski izveo nekoliko klasičnih komada na našim orguljama, ne bi li pokazao njihovu snagu i finoću našem puku. Nekoliko pjesmica je izveo i naš lokalni dječji zbor „Kapljice ljubavi” pod ravnanjem gđe Elizabete Balog.

Ovom prilikom na dosadašnjoj potpori se zahvaljujemo općinskoj upravi na preobilnom angažmanu oko omogućavanja ovog (smijemo reći) povijesnog događaja za naše selo, zatim zadruzi PZ Lovas koja je omogućila prijevoz dijelova kao i ostale radnje neophodne za dosadašnji napredak projekta, te na koncu mnogim lovaščanskim obiteljima čijom žrtvom, zauzimanjem i odricanjem se u ovom projektu i mnogim drugim aktivnostima u župi ne bi moglo niti govoriti.