Puno je tužnih datuma u povijesti Općine Lovas, a jedan od tužnijih je 18. listopad kada se s tugom u srcu i ponosom u duši prisjećamo svih mještana Lovasa i Opatovca stradalih u Domovinskom ratu. Komemoracija je i ove godine započela 17. listopada pobožnošću križnoga puta, koju je u župnoj crkvi predvodio župnik Marin Putilin. Promišljajući o postajama križnog puta, župljani su se molili za svoje najmilije stradale u velikosrpskoj agresiji. U večernjim satima istoga dana, u dvorištu strojne radionice tvrtke Arator, upriličeno je molitveno bdijenje, u spomen na sve žrtve teško mučene i zlostavljanje na istom mjestu prije 29 godina, a potom odvedene na minsko polje.

U nedjelju, 18. listopada, obljetnici okrutnog zločina u kojem su zločinci 51 Lovaščanina odveli na minsko polje, na spomen križu su položeni vijenci, paljene svijeće, uz molitvu za duše tragično stradalih žrtava. Vijence su položila izaslanstva obitelji stradalnika, Vlade Republike Hrvatske, Hrvatskog Sabora, Ministarstva hrvatskih branitelja, Vukovarsko-srijemske županije, Općine Lovas i Općinskog odbora HDZ-a.

Za sve duše stradalnika u večernjim satima služena je sv. Misa zadušnica koju je predvodio lovaski župnik Marin Putilin. Podsjetimo, u zločinu na minskom polju ubijen je 21 mještanin, a 14 ih je ranjeno. Iz masovne grobnice Lovas ekshumirano je 68 žrtava što je čini drugom najvećom grobnicom nakon Ovčare. Još 10 osoba ekshumirnao je iz pojedinačnih grobnica. Ukupan broj poginulih i ubijenih osoba iz Općine Lovas u Domovinskom ratu je 89, dok se jedna osoba vodi kao nestala. Posebno tragična činjenica je što za ove zločine gotovo da nitko nije odgovarao.