Blagdan sv. Vinka, zaštitnika vinogradara i vinara, i ove se godine u nedjelju, 22. siječnja, obilježio u lovaskim i opatovačkim vinogradima. Na imanju Poljoprivredne zadruge „Lovas“, prvim rezom vinove loze, početak rezidbe vinograda i radova u novoj sezoni označio je kum manifestacije, vukovarsko-srijemski župan Damir Dekanić. Potom je župnik lovaski vlč. Marin Putilin blagoslovio vinograde, te zajedno s vinogradarima i njihovim prijateljima zazivao Božji blagoslov za obilne plodove, prije svega bogato grožđe u godini koja pred nama, ali i za zaštitu nasada od bolesti, mraza, tuče i svega onoga što može nanijeti štetu. Kako nalažu tradicijski običaji, po trsovima loze visili su bogati primjerci kobasice, dimljene slanine i butelje vina, a sve kako bi, prema vjerovanju, i plodovi bili tako bogati. Kako i priliči, nakon službenog dijela, domaćini i njihovi gosti su uz pjesmu i veselje, nazdravljali dobrim vinom za uspješan početak godine. Za to vrijeme, vani na otvorenoj vatri na štapovima se pekla kobasica ili slanina, a bilo je i drugih slasnih delicija. Ako je suditi po dobrom raspoloženju i brojnim zadovoljnim gostima, ovo će biti plodna i bogata godina.

Valja napomenuti da Poljopirivredna zadruga „Lovas“ obrađuje 38 hektara vinograda, s kojih godišnje proizvede cca 200 tisuća litara kvalitetnog vina i to: graševine, frankovke, rajnskog rizlinga, chardonnay-a, merlota, cabernet sauvignon-a, cabernet franka, traminca, žutog muškata te odnedavno posebne delikatese – prvog lovaskog pjenušca pod nazivom „Saint Michele“.

„Koliko vina popije tog dana vinogradar taki će mu bit i rod“ kaže stara izreka pa se možemo, s obzirom na veliki broj gostiju, s razlogom nadati da će i godina pred nama biti godina dobrih i finih vina.