Kako mudro i kvalitetno razvrstavati otpad, a pri tom pažljivo čuvati okoliš od zagađenja, učili su jučer lovaski vrtićanci. Tom prigodom općinska načelnica Tanja Cirba uručila je ravnatelju Osnovne škole „Lovas“ Marku Brajkoviću tri seta kanti za razvrstavanje u obliku životinja – dupina, mede i žabe. Setovi su namijenjeni lovaskoj osnovnoj školi, područnoj u Opatovcu te dječjem vrtiću. Pomoću ovih zanimljivih likova djeca će se od najranije dobi učiti važnosti razvrstavanja, prikupljanja i recikliranja otpada, a sve u nastojanju jačanja njihove ekološke svijesti.

Rezultat je ovo projekta nabave komunalne opreme koji je provela Općina Lovas u suradnji s Fondom za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost. Osim dječjih setova, u projektu je nabavljeno i četiri kontejnera za odvojeno prikupljanje odjeće i tekstila, koji su ovih dana postavljeni na zelene otoke Lovasa i Opatovca. Nabavljeno je kroz projekt i 400 komada vrtnih kompostera zapremine 350 l, koji će po domaćinstvima biti podijeljeni nakon montiranja. Ukupna vrijednost projekta iznosila je 232.350,00 kn, od čega je Fond financirao 80%, dok je iznos od 46 tisuća kn financiran sredstvima općinskog proračuna.

Provođenjem ovakvih projekata u području zaštite okoliša, prirode i održivog razvitka, Općina Lovas nastoji dati snažan doprinos podizanju svijesti javnosti o potrebi očuvanja okoliša i prirode u svim oblicima gospodarskog i društvenog djelovanja.