Od pamtivijeka blagdan sv. Vinka važan je dio srijemačkog života. 22. siječnja, o blagdanu sv. Vinka, tradicionalno započinje nova vinogradarska godina. Zadnjih desetljeća obilježavanje i proslava blagdan sv. Vinka u Srijemu postalo je nezaobilazna postaja u zimskom kalendaru događanja u srijemskom vinogorju. Tako je bilo i ove godine u Opatovcu i Lovasu.

Vinogradari i vinari svečano su započeli rezidbu, blagoslovljeni su vinogradi i poslan je zaziv za pomoć sv. Vinka, zaštitnika vinograda. Svaki vinogradar, koji drži do svog vinograda i tradicije, obišao je svoje vinograde, nadajući se dobrom i zdravom urodu. Prema tvrdnjama vinogradara loza je u dobroj kondiciji i, ukoliko ne bude većeg izmrzavanja, očekuje se uspješna i plodna godina. Sudeći prema lijepom danu mogla bi se obistiniti i narodna izreka koja kaže „Ako za Vinkovo sunce peče, vino u bačve teče“.

Blagoslovu vinograda priključili su se vlč. Zlatko Rajčevac, župnik sotinski i vlč. Marin Putilin, upravitelj lovaske župe. Proslava blagdana sv. Vinka potrajala je u našem vinogorju nekoliko dana. Sve je završilo, kako i priliči, uz dobru okrjepu i tamburaše.