18. listopada 1991. godine desio se jedan od najokrutnijih zločina, zločin u kojem je skupina od 51 Lovaščana natjerana na minsko polje. Pripadnici paravojnih postrojbi, praćeni jugo vojskom i domaćim izdajnicima, prethodno izmučene i izbatinane ljude doveli su u koloni na parcelu i danas poznatu kao minsko polje. U tom krvavom i tragičnom događanju, ubijen je 21 mještanin Lovasa dok ih je 14 teško ranjeno.

Taj dan obilježen je i danas, kao Dan sjećanja na sve stradale Lovaščane i Opatovčane u velikosrpskoj agresiji. Na mjestu stradanja, položeni su vijenci, zapaljene svijeće te se, pod vodstvom župnika Marina Putilina, molilo za duše stradalnika. Vijence su u spomen na sve žrtve položila izaslanstva Općine Lovas, Vukovarsko-srijemske županije, Ministarstva hrvatskih branitelja, stradalnika i članova njihovih obitelji, Udruge 100%-tnih hrvatskih ratnih vojnih invalida – I. skupine, Općinskog odbora HDZ-a, te udruga „Žene u crnom“ i Fonda za humanitarno pravo Beograd.

Zatim se, polazeći od spomen križa na minskom polju pa sve do spomen obilježja masovne grobnice na lovaskom katoličkom groblju, molila pobožnost Križnoga puta. Sjećajući se na muku Kristovu, Lovaščani i drugi sudionici molili su za mir i pokoj svih stradalnika, ali i snagu članova njihovih obitelji da nose svoj križ.