Veselo, šaroliko i životopisno bilo je danas u Osnovnoj školi Lovas za vrijeme održavanja međunarodne likovne izložbe Iserlohn – Essen – Lovas – Karaševo. Na izložbi su izloženi radovi likovnog natječaja na temu „Duga“ kojeg su raspisali organizatori, poznati hrvatski umjetnici iz Iserlohna, Ankica i Ante Karačić. Izložba likovnih radova hrvatskih učenika iz cijelog svijeta već se održala u Iserlohnu (Njemačka), a nakon ove lovaske, održat će se i sredinom travnja u rumunjskom gradu Karaševu, gdje stoljećima žive rumunjski Hrvati. Događaj se odvija pod pokroviteljstvom Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan Republike Hrvatske, a u suradnji internetskog portala Hrvatski glas Berlin, Općine Lovas, Osnovne škole Lovas i Zajedništva Hrvata u Rumunjskoj.

Stoga su danas u Lovasu bili brojni gosti – organizatori Ankica i Ante Karačić, Josip Horvat – predsjednik likovne udruge Croart iz Subotice, predstavnici Zajedništva Hrvata iz Rumunjske te učenici, ravnatelji i učitelji brojnih osnovnih škola iz Hrvatske, ali i Bosne i Hercegovine (Orašje). Izložbu je otvorila ravnateljica OŠ Lovas Julija Baltić, a sve nazočne su pozdravili Tanja Cirba, lovaska općinska načelnica te u ime vukovarsko-srijemskog župana pročelnica za kulturu i turizam Marija Budimir. O samom natječaju, devetnaestom po redu, žiriranju i organizaciji izložbe, kao i značaju samog događaja, govorili su umjetnici Karačić. Događaj su svojim programom uveličali lovaski osnovnoškolci i „vrtićanci“, a svi zajedno su imali priliku sudjelovati na likovnoj radionici Ankice Karačić.

Kolika je kreativnost, talent i upornost hrvatske djece diljem svijeta govori i činjenica da je na sam natječaj pristiglo više od 1250 radova iz 9 svjetskih zemalja. Tim veći je ponos svih Lovaščana i Opatovčana zbog nagrada koje su u ogromnoj konkurenciji osvojili domaći učenici, odabrani od strane strogog, stručnog i nepristranog njemačkog žirija. Nakon otvaranje izložbe, diplome su dodijeljene, kako slijedi:

  • treća nagrada Loreni Bistrović (3. razred)- mentorica Ana-Marija Krizmanić;
  • četvrta nagrada Lei Hodak (3. razred) – mentorica Sanja Markešić;
  • četvrta nagrada Ivanu Pavlu Gožoviću (4. razred) – mentorica Nada Pejković;
  • četvrta nagrada Valentini Balić (2. razred) – mentorica Monika Hodak;
  • četvrta nagrada Sari Šibalić (4. razred) – mentorica Monika Šaravanja i
  • PRVA NAGRADA NORMANU PAPU (5. Razred) – mentorica Marija Mendeš.

Svim nagrađenim učenicima, ali i svima koji su sudjelovali, upućujemo iskrene čestitke jer su svojim radovima učinili Lovas centrom kulture, prijateljstva i mira. Ovu veselu sliku i poruku iz Lovasa prenijeli su mediji širom Lijepe naše i dalje, a sam događaj još jednom je istaknuo i pokazao važnost i značaj malih, lokalnih škola.