Preskoči na glavni sadržaj

Obavijesti

 • PRVE PROCJENE ŠTETA OD ELEMENTARNE NEPOGODE

  Kako je, nažalost, i ove godine poljoprivredna proizvodnja pretrpjela značajne štete od suše, a vukovarsko-srijemski župan Božo Galić i službeno proglasio stanje elementarne nepogode zbog izostanka oborina tijekom lipnja, srpnja i kolovoza, Općinsko povjerenstvo za procjenu šteta od elementarnih nepogoda poduzelo je sve aktivnosti kako bi one bile pravovremeno prijavljene. Obilaskom terena utvrđene su velike štete nastale na kulturama soje, šećerne repe, graha, kukuruza, suncokreta, krumpira, lucerne i sjemenskog kukuruza te višegodišnjim nasadima kruške, jabuke, šljive i breskve. Na osnovu prijava 6 pravnih osoba i ukupno 66 fizičkih osoba, poljoprivrednih proizvođača koji djeluju na području Općine Lovas, izvršene su prve procjene i poslano prvo priopćenje županijskom povjerenstvu. Nažalost, potvrđeno je da je suša ostavila velike negativne posljedice na usjevima te su prvi obračuni utvrdili štetu od 9. 717. 000,00 kn.

 • ZAKLJUČCI VEZANI ZA PRODAJU TRVTKE ARATOR DOO LOVAS

  Polazeći od činjenice da je tvrtka Arator doo Lovas jedan od najznačajnijih gospodarskih subjekata na području Općine Lovas te da je prodajom tvrtke sukladno Odluci, sada već bivše, Uprave došlo do niza promjena i dijelom negativnih posljedica na daljnji rad Općine Lovas, a sa željom iskazivanja dobrodošlice novom vlasniku – tvrtci Agro-Tovarnik doo iz Tovarnika i uvjerenjem u buduću uspješnu suradnju s ciljem daljnjeg gospodarskog i svekolikog razvoja, Općinsko vijeće Općine Lovas dana 23. srpnja 2015. godine donijelo je ZAKLJUČKE kojim se očitovalo o samom procesu prodaje tvrtke i posljedicama koje su iz tog povijesnog čina proizašle. Nadalje, iste Zaključke podržali su i usvojili 30. srpnja 2015. godine Općinski odbor HDZ-a Lovas te 20. kolovoza 2015. godine predstavnici udruga građana i institucija koje djeluju na području općine.

 • PROGLAŠENA ELEMENTARNA NEPOGODA

  Zbog velikih materijalnih šteta na biljnoj proizvodnji, nastalih zbog izostanka oborina tijekom lipnja, srpnja i kolovoza, što je posljedica suše, 19. kolovoza 2015. godine župan vukovarsko-srijemski Božo Galić proglasio je elementarnu nepogodu na cijelom području Vukovarsko-srijemske županije. Općinsko povjerenstvo za procjenu šteta od elementarnih nepogoda utvrdilo je da su na području Općine Lovas nastale štete na kulturama soje,šećerne repe, graha, kukuruza, suncokreta, krumpira, lucerne i sjemenskog kukuruza, kao i na prinosima jabuka, kruške, šljive, breskve, dunje, višnje, aronije i lješnjaka. Obavještavamo poljoprivrednike Općine Lovas da štete na navedenim kulturama mogu prijaviti u uredu Općine Lovas, najkasnije do srijede, 26. kolovoza 2015. godine.

 • OBAVIJEST POLAZNICIMA TEČAJA SIGURNA UPORABA PESTICIDIMA

  Poštovani polaznici,
  Obavještavamo Vas da ste svi uspješno položili ispit tečaja Sigurna uporaba pesticida. Potvrde o položenom ispitu nalaze se kod općinskog koordinatora ovog tečaja gosp. Stjepana Pančića. Nažalost kartice još nisu gotove. Prema zadnjim informacijama Učilišta Cibalea nećemo ih dobiti sigurno prije rujna. Naime Savjetodavna služba koja je zadužena za izradu iskaznica čeka da se edukaciji završi u cijeloj zemlji pa će iskaznice poslati odjednom. Potvrde o položenom ispitu i iskaznice planirali smo podijeliti zajedno. No ukoliko je nekom potrebna narečena potvrda (aplikacija domaćih i EU projekata... ) neka se slobodno obrati gosp. Stjepanu Pančiću (mobitel: 098/1616-691; e-mail: stjepan.pancic@gmail.com.

 • ZAKLJUČCI OPĆINSKOG VIJEĆA

  Na svojoj 16. sjednici održanoj u Lovasu, dana 16. veljače 2015. godine, Općinsko vijeće Općine Lovas jednoglasno je usvojilo ZAKLJUČKE vezano za prodaju svih udjela tvrtke Arator doo Lovas. U raspravi o novonastaloj situaciji i mogućoj prodaji tvrtke, vijećnici su usvojili zaključke Općinskog odbora HDZ-a Lovas, u svrhu zaštite interesa tvrtke, uposlenika i Općine Lovas, a mogu se pročitati u nastavku.

 • OBAVIJEST POLJOPRIVREDNICIMA

  Sukladno odredbama Direktive 2009/128/EZ Europskog parlamenta i Pravilnika o uspostavi akcijskog okvira za postizanje održive uporabe pesticida (NN 124/12) potrebno je izvršiti edukaciju korisnika najkasnije do 26. studenoga 2016. godine. Nakon toga roka poljoprivrednici koji neće posjedovati iskaznicu o završenoj edukaciji neće moći kupovati potrebna sredstva za zaštitu bilja. Udruga vinogradara i vinara TNTL – Lovas i Općina Lovas poziva sve poljoprivrednike da iskažu svoj interes za edukaciju koju bismo organizirali u Lovasu ili Opatovcu tijekom zimskog perioda. Da bi se mogle izvršiti sve pripreme i ugovoriti ovlašteni predavači molimo sve poljoprivrednike da svoju zainteresiranost zaključno s 01. prosinca 2014. godine dostave na neki od slijedećih načina:

  Predsjednik udruge vinogradara i vinara TNTL – Lovas: Stjepan Pančić, oec.

 • APEL ZA POMOĆ

  Dragi Lovaščani, Opatovčani i svi ljudi dobre volje, oslanjajući se na vašu dobro poznatu volju za pomoć bližnjima u nevolji, a nastojeći pomoći žiteljima naše županije (i šire) u ovim teškim trenutcima kada ih je nemilosrdna poplava potjerala iz njihovih domova, šaljemo vam poziv za pomoć. Danas, 19. svibnja (ponedjeljak) u dječjem vrtiću Bajka Lovas, u vremenu od 10,00 - 18,00 sati prikupljamo pomoć za stradala područja. Zato Vas molim, otvorite svoja srca i pomozite donacijom hrane (koju nije potrebno termički obrađivati), pitke (flaširane) vode, higijenskih potrepština i onih za malu djecu, pokrivača, odjeće i sl. Unaprijed hvala dragi ljudi! Načelnica Općine Lovas Tanja Paša, dipl. novinar

 • STANJE I PERSPEKTIVE U PROIZVODNJI ČEŠNJAKA

  Upravni odjel za poljoprivredu, šumarstvo i ruralni razvoj Vukovarsko-srijemske županije i udruga Češnjak iz Cerića, u suradnji s Općinom Lovas, pozivaju poljoprivredne proizvođače na predavanje pod nazivom Proizvodnja češnjaka na području Vukovarsko-srijemske župnije, stanje i perspektive, koje će se održati u Regionalnom poslovnom centru Lovas, u utorak, 25. veljače 2014. godine, s početkom u 18,00 sati.

Na početak stranice